Viva, KL

Architect: Ahmad Izaham Architect

The Viva development comprised a substantial existing retail mall with a number of office towers and the structural provision for a new hotel. HLDG’s role was to refurbish and enlarge the mall component including the car parks, and provide a new 302 room hotel utilising the sub-structure of an original serviced apartment scheme.

Existing building structure, the density requirements, and the desire to control corridor proportions led to the tri-partite plan design, which also ensures generous daylight exposure to all rooms. Hotel facilities, including ballroom / multi-purpose function rooms, conference facilities, and rooftop swimming pool, were developed with the hotel consultants and interior designers. The architectural solution was to provide a new ‘face’ to an existing tired collection of buildings, and to distinguish between retail and hotel components.

The front, Jalan Lok Yew facing facade of the mall is characterised by deep F&B terraces on multiple levels, and large areas of glass, which distinguish it from the other more solid facades. The ribbon of composite aluminium panels is a unifying feature around the building, used in varying degrees and juxtaposed with large advertising graphic panels.

In contrast to this, the hotel is almost entirely in glass with a curtain-like ‘veil’ suggesting the more private nature of its purpose. Guests drive beneath this glass and steel curtain to arrive at the hotel drop-off, where its structure has its footings next to the lobby. The steel and tinted glass curved form is a distinctive feature for the hotel, sited as it is in a conspicuous location on a busy traffic artery of KL.

← Back